Позитивното родителство, тинейджърите и употребата на психоактивни вещества

    Експериментирането с психоактивни вещества започва във възрастта между 10 и 15 години. Много интересна е тенденцията към повишаване на интереса и употребата на цигари и алкохол, както и към т.нар. меки дроги – марихуана и екстази. Сблъскваме се с т.нар. наркомитология – разпространявани неистини, звучащи като откровени истини. А именно, че една цигара с марихуана е вредна толкова, колкото да изпушиш пет обикновени цигари. По-добре да дадеш четири-пет лева в дискотека за амфетамини, отколкото за 100 г. водка и т.н.   Забелязва се тенденция за неглижиране и омаловажаване на вредното действие на тези наркотични вещества и създаване около тях на ореол на тайнственост и загадъчност. Все повече младежки субкултурални групи включват употребата на наркотици в забавленията си.

    Семейството е най-силният подкрепящ фактор, чиято роля не може да бъде заменена от нито една институция или служба за работа с млади хора. Ето защо преодоляването на този проблем не може да бъде ефективно без пълноценното участие и подкрепа от страна на родителите. Много важно е отношението на семейството към тийнейджъра и неговия свят, затова и всички напрежения в тази сфера се отразяват директно на интереса към наркотиците. Забелязала съм, че има два вида семейства- едните са “свръхстроги” и изискващи от децата си определен тип поведение. И други- които са прекалено “демократични” в желанието си да изглеждат модерни и в забързаното си ежедневие осигуряват големи доходи на децата си, но не и контрол върху поведението им. Знаем, че училище за родители няма и че всеки се учи от собствените си грешки, но ако децата консумират тези грешки постоянно, те намират начин да манипулират семействата си винаги и по този начин да си осигуряват собствено поле на спокойствието. То често включва и употребата на наркотични вещества и свободни сексуални контакти.

Днес, с този забързан начин на живот, нараснал стрес и външен натиск, е трудно да осъществяваме конструктивни и позитивни начини да сме родители. “Целият им свят е във вашите ръце” – това е плашеща мисъл, но в известен смисъл е почти утешително да знаеш, че е имало милиони хора, които са били отгледани от родители и гледачки и в общи линии са се развили сравнително “нормално”. Като родители, основната ни роля е да даваме пример и да предложим добър модел, към който нашето дете да се обръща, защото колкото и да не ни се иска да го вярваме, крушата не пада по-далеч от дървото. Да, вие отглеждате децата си по начин, подобен на този, с който вашите родители са ви отгледали и да, вашите деца ще правят същото с техните деца, така че може би малко повече идеи за позитивно родителство няма да са излишни, като се вземе предвид, че те вероятно ще бъдат прилагани и при следващите поколения.

Употребявайте думичката “извинявай” в общуването с вашия тинейджър.

Не забравяйте и отказите и ограниченията.

Бъдете толерантни и изслушвайте подрастващите си деца – техните емоции и преживявания! И помнете няма неприемливи чувства и преживявания, има обаче такива, които ние като родители правим несподелими!

Няма магическа формула за отглеждането на перфектното дете – защото магическите формули и перфектните деца просто не съществуват! Но окуражителните думи, комуникацията и насърчаването на креативността и доверието у младия човек със сигурност ще му осигурят по-заслужаващо си живеене и по-удовлетворително родителство за вас!

 Ваня Ранкова,  психотерапевт

Публикувано в Статии

Повече от статии


Агресията като социален феномен
прочети...


Алкохолът е наркотикът на Българския народ
прочети...


Всички обстоятелства оказват влияние в живота на юношите
прочети...


Емоционално-лабилно личностово разстройство /тип Borderline/
прочети...


Има ли успешно лечение на хероиновата зависимост?
прочети...


Информация от едно училищно изследване
прочети...


Какво представлява страхът
прочети...


Позитивното родителство, тинейджърите и употребата на психоактивни вещества
прочети...


Предизвикателствата и рисковете в света на родителите
прочети...


Психологичен модел на зависимостта
прочети...


Рискови и защитни фактори за употреба на дрога
прочети...


У нас липсва разбиране към зависимостите
прочети...


Употребата на наркотици – симптом или болест
прочети...


Фрагменти от живота на един зависим
прочети...