Алкохолът е наркотикът на Българския народ

Извадка от интервю на д-р Канчелов,

 пред в-к „ Монитор”

Цялата европейска култура е основана на пиенето. Това, което виждаме в България, не е уникално. Страната ни влиза в топ 10 по употреба на алкохол, но Финландия, Испания, Франция, Италия са преди нас по консумация на спиртни напитки. Културата на пиене на вино у нас например идва още от траките. Затова и общественото разбиране е много толерантно към употребата на алкохол и той присъства мощно в цялостната социална среда. Ако това е моделът на семейството и на обществото, той неотменно се предава на подрастващите, особено в тинейджърската възраст, когато се формират характерът на личността и се създават моделите на поведение и на идентификация. Това става на базата на подражание и на възприемане на важни фигури за образци – като родителите, публичните личности, звездите. Подрастващите имат нужда да се идентифицират с такива силни фигури и да възприемат техните модели на поведение. Когато го правят в една незряла възраст и когато алкохолната злоупотреба присъства толкова силно, естествено е да имаме катастрофални и фрапантни примери за интоксикация и дори за болестно пристрастяване в ранна детска възраст.

Имам за пациент 13-годишно момче с алкохолна зависимост. Това значи, че то е отключило алкохолна болест поне две години по-рано. Статистиката за нашата страна е, че средната възраст за първи опити с алкохол е 12 години и половина. Тока, което за мен е много тревожно, е, че първата чашка се изпива на семейни тържества. Дори татковци, вуйчовци, батковци са инициатори малкото момче „да пийне една чашка като мъж”. Погрешно е общоприетото схващане, че е по-добре те да запознаят подрастващите с алкохола, отколкото улицата. Не е по-добре! Ако пият бира с тарикатите от махалата, децата ще знаят, че правят нещо нередно и не е добре да го правят. А когато това събитие се случва вкъщи  и е горещо подкрепено от близките, тогава се превръща в модел на поведение, в семейна и лична изкривена гордост. Българското общество е развило според мен пристрастено и зависимо поведение поради това, че има неестествено висока толерантност към злокачествените явления в обществото, включително употребата на алкохол по неприемлив начин и злоупотребите в национален, обществен и социален план. Другата масова употреба в тази ранна възраст е на купони и дискотеки.

Употребата на наркотични вещества и алкохол преди навършването на 18 години е много повече увреждаща, отколкото след това. Причината е, че в тази възраст централната нервна система се изгражда и развива. Има разлика дали този субстрат ще попадне върху една детска психика или върху вече зряла. Увреждането е в пъти повече. Когато започне системна злоупотреба в ранна възраст, тогава ефектите дългосрочно върху здравето са осезаеми и предразположението към психични и здравословни проблеми в бъдеще – също. От друга страна, колкото по-рано започне употребата на каквито и да е психоактивни вещества, толкова по-голям е рискът до края на тинейджърската възраст да започне злоупотреба с хероин.