Превенция сред учениците в Люлин

В края на Април, по Програмата за превенция на наркоманиите 2019 на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Клиника Канчелов – София, в Културен център Люлин, се състоя превантивен хепънинг – междуучилищно състезание на тема „Какво знаем за наркотиците?”. Участие взеха отбори от по трима ученика от 6-тите класове на 5 училища на територията на район Люлин: 40 СУ, 56 СУ, 90 СУ, 96 СУ и 97 СУ.

Събитието е традиционно вече 9 години в календара на район Люлин и е с цел първична превенция на употребата на психоактивни вещества сред подрастващите чрез повишаване знанията и активности за противодействието на употребата на наркотици в ранна възраст. Междуучилищното състезание се отличава с това, че е съвместно мероприятие, организирано от няколко инситуции: Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Центърът за социална превенция към нея, Ръководството на район Люлин, РЗИ-София, Клиника Канчелов – специализирана извънболнична клиника за психотерапия и лечение на зависимости, алкохолизъм, психологични и психични проблеми, Културен център Люлин, ученици от Професионална гимназия по изкуства „Никола Райнов“ и училищата на територията на район Люлин.

Междуучилищното състезание тази година премина в три кръга с регламент и награден фонд, осигурени от Столична община-район Люлин и Клиника Канчелов.

Първият кръг на състезанието, включваше две части: първата – представяне знанията на учениците по темата /Какво знаят за наркотиците и техните ефекти, какво знаят за превенцията и лечението?/. Въпросите, по които се готвеха участниците бяха предварително разработени от специалисти от РЗИ-София. Втората част от първия кръг на състезанието беше свободно представяне на отборите по темата чрез презентации, стихове, музика, филми и представяне на лични истории на зависими. Експресиите на участниците бяха изключително вълнуващи и разнообразни. Всяко училище представи различна форма, посланията бяха силни и емоционални.

Вторият кръг на състезанието беше интригуващ и с изненадващо добри резултати: творческа работилница за изработване на колажи на тема: „Живей активно, живей без дрога“. С ножици, маркери и лепило участниците трябваше да изработят послания по темата от предварително подбрани от организаторите вестници, които отборите получиха на място. Творчески консултанти на отборите бяха ученици от 10-ти клас на Професионална гимназия по изкуства „Никола Райнов“ в София. Изработиха се пет постера от отборите със занимателно, ведро и оптимистично съдържание, които интрегуваха и забавляваха публиката и журито.

Третият кръг на състезанието беше конкурсът за плакат на тема „Живот без дрога“. Петте училища участваха в конкурса със свои предварително изработени предложения. Журито бе много взискателно – търсеше посланието в постерите, естетиката и качеството на изработката.

Разбира се в състезанието имаше и моменти за публиката – представяне в 100 снимки на мили спомени от хепънингите през 9-те години от историята на превантивната програма на район Люлин и Клиника Канчелов – София, имаше викторина с награди, организирана и проведена от представителя на РЗИ-София и член на журито г-н Кожухаров.  В една от паузите ученичка от 10-ти клас на Професионална гимназия по изкуства „Никола Райнов“ представи есе, написано от нея, представящо личните й предизвикателства и уроци, свързани с наркотиците.

Междуучилищното състезание „Какво знаем за наркотиците?“ беше истински празник на превенцията. Вълнуващо събитие за участници, организатори и гости. Възможност за контакти с институции и здравни организации, работещи по проблемите, конкуренция между училищата в Люлин. Авторът на състезанието и негов основен двигател – Димитър Лазаров, /училищен психолог и член на екипа на Центъра за социална превенция/, беше удовлетворен от резултата на личните си усилия. Зам. кметът на район Люлин – г-жа Мила Атанасова и г-жа Таня Панева – секретар на МКБППМН, които бяха инициатори за новостите в дизайна на състезанието бяха истински въодушевени и доволни от събитието. Ръководителите на отбори – педагогическите съветници на петте училища, бяха горди от представянето на учениците си.

В състезанието всички бяха победители над инертността, с активна гражданска позиция, със знания и спортсменски дух. На първо място като отборен победител, журито избра отбора на 96 СУ с ръководител Ирина Матева. Конкурсът за плакат бе спечелен от постера на 40 СУ с ръководител Красимира Александрова. Предстои неговото отпечатване и разпространение в училищата на София и страната за 26. Юни  – световен ден за борба с наркоманиите и международния наркотрафик. Директорът на Клиника Канчелов – София отличи и трима участници с индивидуални награди. Всички си тръгнаха с награди – духовни и материални, включително и журито.

Автор на съобщението: Цвети Стойкова

/Клиничен директор на Клиника Канчелов и Координатор на Център за социална превенция към МКБППМН в р-н Люлин, – София и вдъхновител на идеи/

   

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *